Värmesulor vid isfiske

För att hålla sig ordentligt varmt när man är ute behöver man klä sig ordentligt. Detta gäller på överkroppen, så väl som på underkroppen. Vad många förmodligen inte tänker på är det innanför skorna. Givetvis tänker folk på att ha på sig vinterskor eller stövlar, men de glömmer en annan sak som värmer upp under vintern (och sommaren om man har kalla fötter). Det är inget mindre än värmesulor som läggs direkt i skorna Med värmesulor kan en dags isfiske kännas som en försommardag för fötterna. Det innebär att isfisket inte innebär smärta och kyla i fötterna.

Står man eller sitter man still för länge kan fötter och ben per automatik bli kallare, då blodet inte strömmar lika fort till och från den delen av kroppen. Efter timtals med denna kyla i fötterna är det ingen som känner sig pigg för en dags isfiske någonsin igen. För kalla fötter för länge kan också ge medicinska påföljder.

Det kallas för hypotermi och uppstår just när man befinner sig i en kall miljö (som man gör när man isfiskar). Tillsammans med hypotermi kan man utveckla köldskador. Köldskador innebär att huden och andra vävnader i det nerkylda området har tagit skada. Huden och vävnader tar skada eftersom det är såpass kallt att is bildas i det vattnet som finns i kroppen, isen gör att celler runt omkring dör. Om fötter eller händer (eller andra kroppsdelar) har blivit frysta på djupet, kan de falla av bara sådär. Oftast händer detta när ett kirurgiskt ingrepp har uteblivit. Det är standard att kroppsdelen som har frusit sönder blir amputerad kirurgiskt. Detta för att läkarna har mer kontroll över patienten och resten av kroppen, och patienten slipper gå runt och ha ont. Köldskador är vanligast i fingrar och tår.

Det är därför som det är så viktigt att använda värmesulor när man isfiskar.